Energi hemma
Vi kallar ett av våra initiativ Energi Hemma. Idéer för handfast arbete som gör att vi tillsammans kan öka kunskapen om våra energisystem, åtgärda fel, inspirera varandra till lönsamma investeringar samt sänka våra energikostnader.
I en bostadsrättsförening så äger du inte din lägenhet, du köper rätten att bo där, en så kallad bostadsrätt. Tillsammans med de övriga grannarna i din förening äger ni fastigheten och därmed ansvaret att förvalta den. Och det är stora värden som står på spel.
Det är därför viktigt med aktiva personer som engagerar sig i styrelserna. En av de viktigaste frågorna, förutom att säkra lån till låg ränta, är förvaltningen av fastigheten. Bor du i en hyresrätt så är det fastighetsvärdens ansvar, men i en bostadsrättsförening faller ansvaret på styrelsen.
I till exempel Brf Hammarby Strand är kostnader under fastighetens livstid 85 procent för drift, som värme, el och underhåll. 15 procent är kostnader för räntor. Detta baseras på nuvarande underhållsplan och driftkostnader i 100 år. Uppskattad årlig ränta på 2%. Amorteringar inte inräknade, vilket motsvarar en miljon kronor per år.
Sjöstadsföreningens medlemmar som genomfört Ecodrives med energiexperten Willy Ociansson mellan 2013–2020.
Bukten 1
Båtbyggaren
Båtklubben
Dyningen
Ekudden
Farleden
Glödlampsfabriken
Grynnan
Innanhavet
Hammarby Ekbacke
Hammarby Kaj
Hammarby Kanal
Hammarby Park
Hammarby Sjö 1
Hammarby Strand
Hamnkranen
Henriksdalskajen
Holmen
Knallen 1
La Dolce Vita
Lugnvattnet
Luma Park
Redaren
Revet
Olympia
Seglatsen
Sickla Kanal
Sjöportalen 1
Sjöpärlan
Sjöresan
Sjöstaden 1
Sjöstaden 2
Sjöstaden 3
Sjöstadsesplanaden
Sjöstadshamnen
Sjöstadsparterren
Sjöstadspiren
Sjöstadsudden
Sjöstadsviken
Slusstornet
Soldäcket
Storseglet
Strandkanten
Sundet
Älven
Energifrågor kan kännas komplicerade; kilowattimmar, effekttaxor, fjärrvärme, termisk energi med mera. De flesta bostadsrättsföreningar har en förvaltare som ansvarar både för fastighetsskötsel och den tekniska utrustningen. Vår erfarenhet är att det inte alltid är en lyckad kombination. Styrsystemen för energi är komplicerade och det är inte självklart att förvaltaren har rätt kompetens för den tekniska utrustningen som sitter i just din fastighet.
Därför har vi startat något vi kallar Målstyrd energiförvaltning. Ett initiativ som vi deltar i tillsammans med Miljöförvaltningen i Stockholm, Riksbyggen, HSB, SBC, Fastighetsägarna med flera. Tanken är att en behörig och kompetent entreprenör ska fokusera enbart på den tekniska utrustningen och i samråd med styrelsen genomföra åtgärder som kan sänka energianvändningen och kostnaderna.
Målstyrd energiförvaltning är ett långsiktigt transparent avtal som innebär att en förening sätter ett mål för minskad energianvändning och anlitar en energikonsult, som kan leverera resultat och minskade energikostnader.
Solen är en naturlig, miljövänlig och kostnadsfri energikälla. Varje timme tar jorden emot lika mycket energi från solen som vi människor gör av med på ett helt år. Sverige har ett lika bra läge som Tyskland, som är världens mest solcellstäta land.
Solceller är en beprövad teknik och man kan nyttja befintliga byggnader. Tekniken kräver minimalt med underhåll, plus att de har en lång livslängd. Priset för solceller har drastiskt sänkts och är nu över 100 gånger mindre än för 40 år sedan, vilket innebär att energi från solen är billigare än fossil energi.
Solel är när solcellen omvandlar solljuset direkt till elektrisk energi – el. Processen sker tyst utan rörliga delar, utan bränsle och utan att någonting i solcellen förbrukas.
Solvärme är när solens strålar omvandlas till värme genom solfångare. Värmen transporteras sedan vidare med hjälp av en cirkulerande vätska och används för uppvärmning av hus eller för att ge varmvatten.
I Sverige utvecklas organiska solceller på tunnfilm som kan appliceras på fasader och fönster, men även användas inomhus som gardiner och solskydd.
Fler än tjugo fastigheter i Sjöstaden hämtar energi från borrade hål där man utnyttjar bergets egen temperatur. På sommaren utvinner man kyla och på vintern värme.
”Vi kommer att bli självförsörjande på kyla och värme genom installation av bergvärme, frånluftsfläktar, värmepumpar och ackumulatortankar.”
Föreningen räknar med att göra energibesparingar på över en miljon kronor per år.