Stockholm den 28 september 2018

Världspremiär för mini-elbilpool i Sjöstan

En elbil, en garageplats, en app och tre familjer. Nu är Sjöstadens första mini-bilpool igång. Projektet är ett samarbete mellan ElecriCITY och Hertz.

Upplägget är att tre hushåll delar på en och samma bil som har sin parkeringsplats i den egna bostadsrättsföreningens garage. På en plats med laddare för elbilar, naturligtvis. Bilen bokas via en app som är ansluten till Hertz bokningssystem. Hela testperioden är kostnadsfri för testförarna och projektet står även för elkostnaden på P-platsen.

Vi är både glada och stolta över att vi fått igång testet. Det här är bra både för miljön och den egna plånboken, eftersom det ju också handlar om delningsekonomi, säger Jörgen Lööf, vd för ElecriCITY.

De tre familjer som ingår i den första testgruppen bor alla i bostadsrättsföreningen Hammarby Kanal. En av dem är familjen Jeppson Bartolomé som har egen bil, men som de inte använder så ofta.

Vi funderar på att sälja bilen och ville därför testa det här. Vi tror det kan passa oss samtidigt som det känns bra med ett mer miljövänligt alternativ. Egentligen är det ett koncept som borde intressera många som bor i en storstad, säger Charlotta Jeppson.

Bilen, en Renault Zoe som enbart går på el, lånas ut gratis av Hertz. Vid testperiodens slut, efter tre månader, görs en utvärdering. Där kommer intrycken och erfarenheterna att summeras. Det handlar bland annat om hur deltagarna kommunicerat med varandra, hur de använt bilen, vid vilka tider samt hur de kommit överens om någon velat boka bilen en längre tid.

Efter provperioden erbjuds testfamiljerna att fortsätta hyra bilen via Hertz. Då är priset 1900 kronor per månad och familj, plus kostnader för el och garageplats.

Vi är övertygade om att elbilar tillhör framtiden och vi tror att flertalet av dem som provat elbil under några månader, inte kommer att vilja gå tillbaka till en fossildriven bil, säger Per Hägg på Hertz.

ElectriCITY söker nu fler familjer som vill ingå i den första testperioden. De enda förutsättningarna är att det finns laddare för elbil i garaget samt att man är tre hushåll.

För mer information kontakta:
Rickard Dahlstrand,
ElectriCity
E-post: rickard.dahlstrand@electricitystockholm.se

Högupplösta bilder

Om ElectriCITY

ElectriCITY är en medborgardriven innovationsplattform som bildades 2012. Organisationen, som är verksam i Hammarby Sjöstad i Stockholm, har som mål att skapa den mest hållbara och miljövänligaste stadsdelen i Sverige. Verksamheten i ElectriCITY drivs under det övergripande projektnamnet Hammarby Sjöstad 2.0. Inom organisationen pågår ett 30-tal hållbarhets- och miljöprojekt, varav flera sker i samarbete med forskningsorganisationer och högskolor. Konkret handlar det om att omsätta klimatavtalet från Paris till lokala energi- och miljöåtgärder genom införande av smart och förnybar energi, hållbara transporter, energieffektiva hus, elbussar och elbilar. Här fungerar Hammarby Sjöstad som en testbädd och demostad för nya hållbara lösningar, kopierbart för andra stadsdelar och kommuner både i Sverige och utomlands. Ambitionen är att nå Parisavtalets mål redan 2030. ElectriCITY är en ekonomisk förening och har ett 50-tal medlemmar och partners från näringsliv, forskningsinstitut och Stockholms stad.

Läs mer här >