Sharing Cities Stockholm
Hammarby Sjöstad 2.0 var en av fyra testbäddar inom det nationella programmet Sharing Cities Sweden www.sharingcities.se. Satsningen pågick 2017–2021 med en budget om 12 miljoner euro och syftade till att undersöka förutsättningarna för hur delningsekonomi och medborgarengagemang i svenska städer kan bidra till klimatomställningen.
Stockholmstestbädden, Sharing Cities Stockholm, byggdes upp i samarbete mellan ElectriCITY och RISE, KTH, Ericsson, Skanska, Stockholm stad, Metasolutions, Evothings och Kamidev. Samarbetet i Sharing Cities Stockholm handlade om samskapande med boende i Hammarby Sjöstad för att nå det lokala klimatmålet som framtagits: Klimatneutrala Sjöstaden 2030 och samtidigt stärka tillit och gemenskap, hälsa och välbefinnande.
Totalt etablerades fyra testbäddar i Stockholm, Umeå, Göteborg och Malmö. De finansierades av Vinnova och ett 50-tal partners från städer, akademi och civilsamhället, som del av det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities.
Läs mer här: www.viablecities.se
Hammarby Sjöstad 2.0 och Sharing Cities Stockholm har framtagit ett lokalt klimatmål Klimatneutrala Sjöstaden 2030 med syfte att samtidigt stärka tillit och gemenskap, hälsa och välbefinnande.
Strategin för att nå klimatmålet är att på olika sätt underlätta för boende och andra aktörer i Sjöstaden att
- dela kunskap, erfarenheter och tjänster i stadsdelen
- nyttja gemensamma resurser och lokaler mer – cirkulär ekonomi – till exempel för att öka nyttjandegraden av lokaler, minska behovet av egen bil i stadsdelen och även minska behovet av transporter till stadsdelen (last mile delivery)
- inspireras till hållbara beteendemönster, till exempel genom att pröva stadsodling och nya affärsmodeller för lokal matproduktion
Hammarby Sjöstad 2.0 driver en rad projekt för att nå det lokala klimatmålet. Ta del av verksamhetsplanen här.
En viktig strategi är att nyttja digitalisering som påskyndare för klimatomställning, till exempel genom utvecklandet av en grannskapsplattform som en digital tvilling med realtidsinformation för att underlätta hållbara beteendemönster i vardagen, och även nya affärsmodeller som främjar lokal konsumtion (därmed minimerar transporter). Andra strategier handlar om gemensam upphandling av tjänster och om att dela kunskap mellan bostadsrättsföreningar för att effektivisera energianvändningen inom fastigheten, och på längre sikt förbereda etableringen av positiva energidistrikt i stadsdelen.
Framtagandet av det lokala klimatmålet Klimatneutrala Sjöstaden 2030 har ett uttalat syfte att samtidigt stärka tillit och gemenskap, hälsa och välbefinnande. Flera strategier har framtagits för att nå dit.
- Ett exempel är medborgardialogserien Klimatspanarna med workshops för barn och föräldrar på olika teman. Vi har bland annat behandlat följande teman:
Hur tacklar vi matsvinn?, Så här fixar man ett insektshotell, Vill du bygga en egen luftdatamätare, Nu ploggar vi i Sjöstaden.
Klimatspanarnas Facebooksida
- Projektet genomförde även aktiviteter som riktar sig till boende i utvalda kvarter, till exempel piloten Lånelådan i samarbete med BRF Knallen och Holmen. Lånelådan gör det enkelt för grannar i kvarteret att låna utrustning av varandra (av det slag man inte använder varje dag), i syfte att minska klimatpåverkan genom att låna mer och köpa mindre. Läs mer om Lånelådan här intill.
Forskare från KTH och RISE medverkade som aktionsforskare, dels genom att tillhandahålla metodik för samskapande med lokala aktörer. Här kan nämnas scenarie- och designmetodik för att undersöka den framtida potentialen för Sjöstaden 2030. Framtidsscenarier för hur man lever i stadsdelen när man nått klimatmålet 2030 med god hälsa och välbefinnande används i workshops med boende. Forskare bidrar även med explorativa beräkningar och kan visualisera effekten av hållbara beteendemönster som anammas i ett eller flera kvarter: ”Om alla i Sjöstaden skulle…” – så lyckas vi nå målet Klimatneutrala Sjöstaden 2030!
För kontaktuppgifter och mer information om Sharing Cities Stockholm se www.sharingcities.se
FNs globala mål