Världspremiär för mini-elbilspool i Sjöstan

En elbil, en garageplats, en app och tre familjer. Nu är Sjöstadens första mini-elbilpool igång. Projektet är ett samarbete mellan ElectriCITY, Renault och Hertz.

Upplägget är att tre hushåll delar på en och samma bil som har sin parkeringsplats i den egna bostadsrättsföreningens garage. På en plats med laddare för elbilar, naturligtvis. Bilen bokas via en app som är ansluten till Hertz bokningssystem. Hela testperioden är kostnadsfri för testförarna och projektet står även för elkostnaden på P-platsen.

-Vi är både glada och stolta över att vi fått igång testet. Det här är bra både för miljön och den egna plånboken, eftersom det ju också handlar om delningsekonomi, säger Jörgen Lööf, vd för ElecriCITY.

De tre familjer som ingår i den första testgruppen bor alla i bostadsrättsföreningen Hammarby Kanal. En av dem är familjen Jeppson Bartolomé som har egen bil, men som de inte använder så ofta.

Tre familjer delar elbil i nytt projekt i Hammarby Sjöstad

– Vi funderar på att sälja bilen och ville därför testa det här. Vi tror det kan passa oss samtidigt som det känns bra med ett mer miljövänligt alternativ. Egentligen är det ett koncept som borde intressera många som bor i en storstad, säger Charlotta Jeppson.

Bilen, en Renault Zoe som enbart går på el, lånas ut gratis av Hertz. Vid testperiodens slut, efter tre månader, görs en utvärdering. Där kommer intrycken och erfarenheterna att summeras. Det handlar framför allt om beteenden och samarbeten mellan de familjer som delar på bilen, till exempel hur man kommunicerat med varandra, hur bilen använts, vid vilka tider, om några valt att samåka samt hur man kommit överens sinsemellan om någon velat boka bilen en längre tid.

Efter provperioden erbjuds testfamiljerna att fortsätta hyra bilen via Hertz. Detta utan att behöva binda upp sig i långa abonnemang eller leasingavtal. Priset är 1900 kronor per månad och familj, plus kostnader för el och garageplats.

-Elbilar tillhör framtiden och vi tror att flertalet av dem som provat elbil under några månader kommer ha svårt lämna den tekniken. säger Per Hägg på Hertz. Jag tycker dessutom att konceptet med en mini-bilpool har många fördelar, bland annat att hyrestagarna känner ett större ansvar för att vårda bilen. Man har ju att ta hänsyn till sina närmaste grannar.

ElectriCITY söker nu fler familjer som vill ingå i den första testperioden. De enda förutsättningarna är att det finns laddare för elbil i garaget samt att man är tre hushåll.

Läs mer om testet här https://hammarbysjostad20.se/elbilspooltest