Sopsugning som går på solkraft
Under sommaren installerades solceller och ett batteri i en av sopsugarna i Hammarby Sjöstad. Det var STELLA Futura som på initiativ av Sjöstadens Västra sopsug samfällighetsföreningen, och i samarbete med Envac, drog igång med ett nytt sätt att driva sopsugarnas fläktar med hjällp av solkraft.
Hammarby Sjöstads största sopsugsanläggning finns i en lokal nära Fryshuset. Den tar hand om sopor från nästan 3 000 lägenheter. Soporna sorteras i tidningar, matavfall och restavfall när sopsugen körs varje dag. Det blir en hel del sopor som ska transporteras ganska långa sträckor och det märks också på energiåtgången. Det så kallade effektuttaget blir högt i perioder och elräkningarna ökar därefter.
– Vi såg att 45 procent av elkostnaden kom från det höga effektuttaget, med korta toppar runt 160 kilowatt, och ville göra något åt det, berättar Rickard Dahlstrand, styrelsemedlem i Sjöstadens västra sopsug samfällighetsförening.
Fläktarna skapar det vakuum som behövs för att dra till sig soporna från de olika nedkasten.
– Fläktarna är frekvensstyrda och ibland behövs bara en fläkt, men om det är tunga sopor körs alla tre fläktarna samtidigt, säger Klas Leksell, produktionschef hos företaget Envac som levererade sopsugen till Hammarby Sjöstad redan 2005.
För att kapa effekttopparna bestämde sig Sjöstadens västra sopsug samfällighetsförening för att installera solceller och ett litiumjon-batteri med kapaciteten 76,8 kilowattimmar. Nu är solcellerna på plats, batteriet laddasr och den el som inte används till fläktarna går tillbaka ut på elnätet.
– Projektet med STELLA Futura, på initiativ av Sjöstadens Västra Sopsug Samfällighetsförening, är ett bra exempel på hur man kan integrera flera smarta system till en helhet med fokus på miljöteknik, energiåtervinning och lönsamhet. Vi ser fram emot att tillsammans identifiera flertalet kommande installationer, då vi ser en stor potential i synergierna som detta projekt tydligt belyser, säger Envacs CTO Kent Norlenius.